12.12.09

Hai kawan-kawan

2 comments
Hye kawan².. nama saya Ihsan.. selamat bertemu kembali.. saya sudah dapat semangat utk menulis kembali

7.9.09

UPSR 2009

0 comments
Selamat menghadapi peperiksaan UPSR 2009. Buat Habis Baik

31.8.09

Malaysia Dah 52 Tahun

1 comments
Alhamdulillah... Selamat Menyambut Kemerdekaan Yang Ke-52. Aku cuma harap agar tiada anasir-anasir yang boleh meruntuhkan Malaysia seperti apa yang terjadi 500 tahun dahulu...Juga harap Perjanjian Pangkor 2 tak akan ada dalam sejarah Malaysia... amin

Al-Fatihah

0 comments




 Untuk Arwah Abah Liyana Yasmin.. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan para solihin.
Yana.. tabahkan hati dan teruskan hidup dengan cekal untk masa hadapan...

22.8.09

Potong Saga

1 comments


tengoklah.. memang best punya

Selamat Menyambut Ramadhan AlMubarak 1430

0 comments
Semoga kita dapat menunaikan ibadah tahun ini sehingga selesai dan berjumpa lagi dengan Ramadhan pada tahun hadapan.

Kelebihan Sembahyang Sunat Terawih


Diriwayatkan oleh Saidina Ali (r.a) daripada Rasulullah (s.a.w), sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi (s.a.w) tentang Fadhilat (kelebihan) Sembahyang Sunat Terawih pada bulan Ramadan.


Malam 1 :

Keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama seperti mana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.


Malam 2 :

Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang Terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang yang beriman).


Malam 3 :

Berseru malaikat di bawah Arasy supaya kami meneruskan sembahyang Terawih terus-menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.


Malam 4 :

Memperoleh pahala sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat , Injil, Zabur dan Al-Quran.


Malam 5 :

Allah kurniakan baginya pahala seumpama orang sembahyang di Masjidil Haram, Masjid Madinah dan Masjid Al-Aqsa.


Malam 6 :

Allah kurniakan pahala kepadanya pahala malaikat-malaikat yang tawaf di Baitul Ma'mur (70,000 malaikat sekali tawaf) serta setiap batu-batu dan tanah-tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih pada malam ini.


Malam 7 :

Seolah-seolah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi (a.s) menentang musuh ketatnya Firaun dan Hamman.


Malam 8 :

Allah mengurniakan pahala orang sembahyang Terawih seperti mana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim (a.s).


Malam 9 :

Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad (s.a.w).


Malam 10 :

Allah (s.w.t) mengurniakan kepadanya kebaikan di dunia dan di akhirat.


Malam 11 :

Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baharu dilahirkan.


Malam 12 :

Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya)


Malam 13 :

Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.


Malam 14 :

Datang malaikat menyaksikan ia bersembahyang Terawih serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.


Malam 15 :

Semua malaikat yang menanggung Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.


Malam 16 :

Allah (s.w.t) tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan kedalam syurga.


Malam 17 :

Allah kurniakan orang yang berterawih pada malam ini sebanyak-banyak pahala Nabi-Nabi.


Malam 18 :

Seru malaikat : Hai ! Hamba Allah. Sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati).


Malam 19 :

Allah (s.w.t) tinggikan darjatnya didalam syurga Firdaus.


Malam 20 :

Allah kurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang yang solihin


Malam 21 :

Allah binakan sebuah istana di dalam syurga daripada nur .


Malam 22 :

Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tiada dalam keadaan huru-hara di Padang Mahsyar).


Malam 23 :

Allah (s.w.t) binakan kepadanya sebuah bandar di dalam syurga daripada nur


Malam 24 :

Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang yang berterawih pada malam ini (elok sekali berdoa ketika sujud).


Malam 25 :

Allah Ta'ala angkatkan daripadanya siksa kubur.


Malam 26 :

Allah kurniakan kepada orang berterawih pahala pada malam ini seumpama 40 tahun ibadat.


Malam 27 :

Allah kurniakan orang berterawih pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Siratul Mustaqim seperti kilat menyambar.


Malam 28 :

Allah (s.w.t) kurniakan kepadanya seribu darjat di akhirat.


Malam 29 :

Allah (s.w.t) kurniakan kepadanya pahala seribu kali Haji Mabrur


Malam 30 :

Allah (s.w.t) beri penghormatan kepada orang berterawih pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman : " Hai hambaku, makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingin makan di dalam syurga dan mandilah engkau daripada air syurga yang bernama Salsabila, serta minumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad (s.a.w) yang bernama Al-Kauthar".


18.8.09

Bangang Part 2

0 comments

Situasi 1
"Akak.. saya kasik duit RM100 kak" (YAKIN GILA DENGAN MUKA POYO)
"RM50"
"Rm100" sambil mengira balance
"eh duit Rm50 la" (member dia kata)
"Owh owh.. sori"

Situasi 2

"Aiya.. ini apa duit... boley guna ka, u kasik tukar baru" (Aksi - tengok duit ngan muka berkerut)

Hmph... bangang atau bodoh atau memang tak ambil tahu pasal duit baru neh.. padahal dah agak lama dia dikeluarkan.. hellow.. prihatin la skit

15.8.09

HP Rosak

4 comments
duh...

p/s : dah g anta repair... uhuk²... tak de hp.. skype je la.. aha

Skulah Ganti

0 comments
Sabarrrrr ihsan.. skolah ganti untuk kesenangan awak gak.. di masa hadapan.. haha

13.8.09

Street Photography

0 comments
Hari sabtu haritu aku dah pegi jalan² sekitar CM hingga ke BTS.. haha... penat jalan kaki..




Detail

9.8.09

Busday Party Rayyan

8 comments
okeh.. smalam aku dah pegi 1 busday party dekat usj 19 kot tak silap.. rumah mak angkat intan punya anak.. busday yang pertama.. yang bestnya.. hadiah kitaorang beli tu hadiah untuk baby.. ah blasah ja..

ibu dan ayah... tumpang

8.8.09

Aria Dalam Kenangan

2 comments
ArIA

Hmph... rumah aku kena pecah masuk smalam.. yang hilang laptop, kamera member aku ngan baru aku perasan malam tadi guitar aku.. duh... tapi tak pe... pencurinya dapat dikesan dengan jayanya... cuma tunggu dia mengaku ja... =.="

5.8.09

Bulan Patriotik Bermula

2 comments
Yah.. selamat menyambut kemerdekaan kali ke 52...

31.7.09

PC Fair

1 comments
Pc Fair kat KLCC dah bermula... aku.. em mcm biasa.. tak mau sesak² just ada diskaun 2 3 hengget... lepak² kat umah lagi baik.. haha =.="

p.s : dekat tempat lain tak ada mcm ni


avira

Photo from : Photomalaysia.com

29.7.09

Chumelnya Si Dia.

7 comments

28.7.09

Malaysia`s Next Top Model

0 comments

27.7.09

Trip To Dusun Tua

5 comments
haha.. buat pertama kali sepanjang aku dok kat MPS, cikgu² skola aku buat piknik.. tq kepada orang yang arrange piknik.. Kak Asiah... nanti kita buat lagi ye.. g Melaka plak... thanks





25.7.09

SAL 50mmf18

6 comments
alhamdulillah... berjaya gak aku membelinya.. haha.. em.. ke'bokeh'an dia memang masyuk.. gambar pun chun ja... =) target skang.. nai beli wraping cloth plak.. nanti bila letak kat dalam beg tak la calar kamera aku





cun gila kan... =)

23.7.09

Saya Suka Hati

1 comments



Bertepuk tangan lala 3x
Saya suka hati
Hendaklah kaki lala 3x
Saya suka hati
Petik jari begini 3x
Saya suka hati

15.7.09

Followers...

0 comments
Terima kasih banyak²...

12.7.09

Kenangan Mengusik Jiwa

0 comments

10.7.09

Selamat Hari Jumaat

0 comments


Slamat Hari Jumaat.. besok ada meeting guru =.="

6.7.09

rUmAH nO 6

2 comments

Stick Figure Family at FreeFlashToys.com

5.7.09

Karnival SAMAD

3 comments
Tarikh : 4 Julai 2009
Tempat : SMK Samad

ok sori lambat post sebab kemalasan melanda diri.. haha =.="
SMK SAMAD ni dah mcm MPS no 2, sebab apa? sebab majoriti budak MPS lepas darjah 6 akan masuk SAMAD... so bila ja aku sampai sana.. ramai jerit.. CIKGUUUUU!! duh.. terasa ketermalu melanda diri... haha.. bangga pun ada gak.. memang enjoy gila lepak sana.. terasa mcm diri baru berumur 16 tahun... haha...

2.7.09

H1N1?

5 comments
em.. tak de.. doc cakap aku selesema ngan batuk je.. nasib.. kalau tak skolah aku cuti seminggu.. jadik orang bodo lepak kat umah seminggu

30.6.09

Ferrari v.s Evolution v.s Kancil

1 comments
Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya
utara selatan kelihatan sebuah kancil putih tersadai di sebelah lane
kerosakan. Ada orang tua yang berdiri disebelahnya,pemilik kancil tu
sedang berjalan kehulu kehilir cuba menahan kereta supaya membantu.tidak
ada sebuah kereta pun berhenti.tiba-tiba datangla sebuah kereta evo
7 berhenti di sebelah kancil tadi.
"Ada apa nie pakcik,kereta rosak ke?"tanya pemuda
berusia dalam lingkungan 20an."a'ha rosak "jawap pakcik tu simple
aje....
"Ok,cam nie,saya ada tali nanti saya ikat kat kereta
saya dan saya tarik kereta pakcik sampai tol"mamat nie bagi idea.
"worrait gak tu...", tapi....nanti kalau pakcik rasa awak bawak laju
pakcik akan hon dan bagi high beam"
"Ok pakcik"..mamat nie pun ikatlah tali kat kereta
kancil didepan dan hujungnya diikat dibelakang bumper evonye.
dia pun jalanla..dengan slow dan berhati-hati. Dalam lima
kilometer mamat nie laju le sikit,apalagi pakcik tu pun hon dan bagi
high beam la kat mamat tu.Mamat tu pun slowkan balik..
Tiba-tiba ada sebuah ferrari datang dari belakang dan
press minyak kat mamat evo7.apa lagi,jiwa muda patang dicabar,
dia pun tekan la minyak rapat nak kejar ferrari nie...lupa la pulak dia
dengan kancil org tua yg diikat kat belakang kereta dia.
Orang tua tu punya la hangin satu badan,dia pun hon dan bagi hi beam
bagai nak rak.Mamat evo7 tu dah tak sedar dah angin punya pasal.
Kebetulan pilak polis ada buat speed trap kat
bawah jambatan.
Vrooommm......bedesup peginye... ini dah lebih speed limit nie...kate polis nie..cecah
250kmj memasing nie... Dia pun contact la kengkawan dia kat depan supaya saman
kereta-kereta yg laju nie...
"Over..over,ada tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju,sebuah
ferrari,sebuah evo7 dan sebuah lagi kalau aku cakap korang mesti tak
percaye punye......... sebuah kancil putih tengah cucuk angin evo7 tu
dan bagi hon dan hi beam nak potong!!!'

=.="

21.6.09

Selamat Hari Abah..

0 comments

Abah... selamat hari abah.. =) Semoga panjang umur dan rezeki yang dah memang murah² dah tu berkekalan...

11.6.09

Hepi Busday Farhana

0 comments

Hey hey.. hepi busday my dear... best kena tepung? tak pe.. nnti kena campak kat Pntai Chenang plak ye

6.6.09

Selamat Pengantin Baru Rumet...

3 comments
Malas nak tulis lagi.. letak pic la dulu.. haha



Haaa tengah sambut tetamu

Warie  ok.. aku dah set kordinat umah Mat PJack  set apa lagi.. ni dah sampai nak balik dah neh

Selamat pengantin baru

Mat P  Rumet... hang bila lagi?Jack  adoi.. aku tak dak sapa nak.. tunggu ada orang nak..

Warie  Ni interframe ka?Jack  haa.. cover majalah mangga

Layan Guitar hero.. mau try drum


jeng jeng.. drum dah redi

4.6.09

Pemain Cinta

0 comments



Tak habis pikir ku jadinya
Kau bisa membuatku cinta padamu
Meskipun tlah berulang kali
Kau begitu asyik mendua
Sudah cukup saja, sikapi kegilaanmu
Sebelum sukmaku, kau cabik dan perih

Reff :
Wahai dirimu pemain cinta
Penikmat nafsu dunia
Walau dirimu begitu indah
Maaf kau tak pantas bagiku
Direlung kalbu yang terdalam
Getaran asmara masih tersisa
Memang dalam bermain cinta
Kadang kau terlihat sempurna
Eloknya parasmu rabunkan mata batinku
Ku harus berpaling meski kau memohon

Bridge :
Apa yang kau dambakan
Dalam duniamu yang sungguh palsu
Terpikirkah olehmu
Untuk dapatkan cinta yang sejati

29.5.09

Selamat Bercuti

0 comments

Diam tak diam dah pun sampai tengah tahun...
Selamat bercuti kepada semua... 2 minggu tu beb.. berjumpa lagi di lain hari.. haha
Cuti ni aku nak rest cukup²... g jalan², lepak²...

p/s : lepas cuti ada cikgu praktikal masuk.. wink wink


27.5.09

Mark Paper

7 comments
1. Bm Pemahaman
2. Bm Penulisan
3. Sains
4. Sains

5. Sains
6. Seni
7. Seni


nasib pj tak kena wat soalan...

duh.. banyak lagi.. huhu =.="

25.5.09

Selamat Menghadapi Ujian

0 comments


Minggu ni.. dari selasa sampai jumaat... jawab baik².. then lepas tu leh g hoholiday...

23.5.09

Chicken Dance

6 comments

lalalallaalalala... ni lagu wajib senamrobik sesi petang skolah aku..

21.5.09

Hari Guru Peringkat Sekolah

5 comments







tengok minit 2.02,,,

16.5.09

Selamat Hari Guru

4 comments



Slamat Hari Guru





Ya... cikgu-cikgu hanya dibenarkan sambut setengah hari saja.. lepas tu kena PnP.. apa ni Tan Sri

15.5.09

Back to 70`s Disco

3 comments

12.5.09

Komisen Kereta Wish

2 comments
Iklan kejap.. em kepada sesiapa yang ada kawan2 yang nak beli kete wish.. leh le bagitau saya.. saya bleh kasik kat anda komisen sehingga Rm1k.. tima kasih

10.5.09

GPS Part 1

8 comments
Harini aku jenjalan ke Dgtal Mall, Pj. Cadang nak g bayar duit keta tapi cash deposit dia hampeh plak.. so trus start moto g sana. Jalan2 pusing2 kat dgtal mall, aku ternampak benda yang cukup menarik hati aku.. tah apsal.. sebelum ni memang tak teringin pun nak beli.. maybe sebab hari Sabtu lepas, aku jalan2 g Morib, hosmet aku guna GPS carik jalan.. rasa mcm senang plak.. ok sambing balik. Harga promosi... RM600 untuk garmin nuvi 205w.. Waahh da cukup baik punya, sebab hosmet aku beli Rm900 jenama n model yang sama.G tanya kat kiosk tu, lehd ia jawab mcm ni.. Sorry, no Malay.. English only..
Aku pun speaking la.. tapi bila aku tanya cina yang jual tu, aku tanya, dia jawab.. tapi dia jawab lain.. aku tanya pasal waranti.. mcm ni la aku tanya, Hows bout the warranty? cina tu leh angguk then keluarkan pemegang GPs pastu tunjuk aku camana nak pasang... =.=".. emph.. aku yang tak reti cakap omputeh ka aku yang tanya salah ni.. konpius aku... tak pe lah.. abaikan saja.. kemudian, aku tanya lagi, how much the screen protector? dia cakap 40 ringgit... owh so xpensiv.. i dont want.. gimmi set only without screen protector... Cina tu leh simpan gps tu.. simpan mcm aku tak nak beli.. dowhhhh... aku kena buat isyarat tangan plak bagitau kata aku nak.. cuma tak nak screen protector jek.. adoila..
haiyah.. orang mcm ni pun ada kat malaysia.. adoi.. ni kalau kat Thailand, mau kena tembak dah neh.. oklah... aku sambung lagi nanti.. part 2..

p/s : aku tengah penin, camana nak masuk map thailand neh.. adoi.. =.="

Ku Mahu Kau Tahu

6 comments


Hm.. tah.. tiba2 bila itunes aku main lagu neh... aku termenung kejap.. tah apsal..

Mak...

6 comments
Selamat hari ibu...
Mak.. tolong carikan menantu untuk mak sorang.. haha
=.="

8.5.09

Mari menggosok Gigi

8 comments

1.5.09

1 Mei

3 comments
Selamat bercuti... orang lain bercuti.. aku cuti gak.. cuti dalam selimut.. demam skit lagi mau habis =.="

25.4.09

Kl Book Fair 2009

4 comments
Align Leftklbookfair

ting tong... kepada waris kepada ... sila ambil anak anda di kaunter... ting tong... kereta bernombor .. sila alihkan kenderaan ada.. ting tong.. pelajar bla bla blaaa... sila berkumpul di pintu masuk.. sesak, busuk, bising, semua ada.. haha... tinggal harini dengan besok sebelum pesta buku melabuh tirainya... sempat gak aku pergi tadi.. hmph.. sempat memerhati gelagak manusia.. yang bawak anak siap ngan kereta sorong, akak gemuk main langgar ja semua orang tanpa perasaan, kena himpit mcm orang kebulur nak dapat makanan free, anak hilang, mak hilang.. semua ada... moral of the value.. pergi je masahari kerja.. tq

24.4.09

Final Handball

2 comments
No 2 Peringkat daerah Petaling Utama... Satu pencapaian yang membanggakan... maybe 3 atau 4 orang budak skolah aku akan terlekat untuk skuad daerah petaling utama.. Tahniah... cuba lagi tahun hadapan untuk menjuarai dan menewaskan SKTDH2...

FInal handball

22.4.09

We Are No 2 In District Level Petaling Utama

5 comments
haha =) siapa sangka pasukan underdog seperti MPS bleh melangkah dengan penuh berjaya ke final besok.. nombor 2 dalam tangan... insyaalah.. besok MPS akan bertemu juara daerah SK Taman Dato' Harun 2 di Kolej ke-5 UM. Setelah berjaya menjadi juara kumpulan 3 semalam, dan harini ini menjadi juara kumpulan 2, pasukan yang tak diberikan harapan telah membuktikan tiada benda yang mustahil.. apa yang penting.. kerjasama... kerjasama..

DSC00102

16.4.09

Tow Tow Ur Car

3 comments
DSC00383

Keta tunda baru sampai

DSC00384

Vicky menunggu dengan penuh sabar

DSC00384

Kasik pasang dulu

DSC00386

Aiya.. mana itu besi mau sangkut

DSC00387

Ok.. kasik up

DSC00388

Ok sula muleh jalan